Brčko distrikt BiH na Sarajevskoj energetskoj i klimatskoj sedmici od 25. do 29. septembra 2023. godine

1.9.2023. Brčko distrikt BiH bit će predstavlјen na Sarajevskoj energetskoj i klimatskoj sedmici SECW koja se održava od 25. do 29. septembra 2023. godine.

Image for news

Preduzeto je niz aktivnosti kroz koje će biti predstavlјene mogućnosti, legislativa i potrebe Brčko distrikta BiH na polјu energetske efikasnosti, korištenja obnovlјivih izvora energije i zelene ekonomije. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Zijad Nišić uzet će učešće na plenarnom sjednici kao i svečanoj večeri koju organizuje gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Predstavlјanje Brčko distrikta BiH na Sarajevskoj energetskoj i klimatskoj sedmici SECW je u organizaciji Ureda Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH, s cilјem provođenja aktivnosti iz Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021–2027. godine.

Konferencija će okupiti veliki broj učesnika uklјučujući predstavnike svih nivoa vlasti, ministre u oblasti energije, klime i okoliša, prostornog uređenja, saobraćaja, predstavnike institucija Evropske unije, Energetske zajednice, Svjetskog energetskog vijeća, akademsku zajednicu, privrednike i ostale zainteresovane strane.

Osiguran je promo štand Brčko distrikta BiH tokom svih pet dana konferencije i to će biti odlična prilika da predstavnici odjelјenja Vlade i institucije Brčko distrikta BiH uzmu aktivno učešće na konferenciji i prezentuju svoje potencijale, razmjene iskustva i povežu se s potencijalnim investitorima i međunarodnim finansijskim organizacijama.

Očekuje se da ova konferencija bude podstrek osnaživanju zelenih inicijativa i ulaganja u lokalnim zajednicama kao što je Brčko distrikt BiH, imajući u vidu da se odnedavno Distrikt pridružio programu Zeleni gradovi i izrazio opredijelјenost za održivi ekonomski rast uz korištenje svih vidova energetske tranzicije.