Brčko distrikt BiH na Sarajevskoj energetskoj i klimatskoj sedmici od 25. do 29. 9. 2023. godine

U Sarajevu je počela Sarajevska energetska i klimatska sedmica – SECW koja se održava od 25. do 29. septembra 2023. godine i na kojoj su učešće uzeli i predstavnici Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Image for news

Pored učešća na panelima i sesijama, gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić sa saradnicima je prisustvovao i svečanoj večeri i organizaciji Ambasade Češke Republike u BiH. Također, koordinator Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić bio je gost na svečanoj večeri koju je povodom otvaranja konferencije organizovala gradonačelnica Benjamina Karić u Sarajevskoj vijećnici. Očekuje se da danas gradonačelnik prim. dr. Zijad Nišić bude gost na prijemu koji povodom konferencije organizuje Ambasada Velike Britanije.

Konferencija je okupila veliki broj učesnika uklјučujući predstavnike svih nivoa vlasti, ministre u oblasti energije, klime i okoline, prostornog uređenja, saobraćaja, predstavnike institucija Evropske unije, Energetske zajednice, Svjetskog energetskog vijeća, akademske zajednice, privrednike te ostale zainteresovane učesnike.

Na konferenciji je tokom svih pet dana postavlјen promo štand Brčko distrikta BiH na kojem predstavnici Odjelјenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Odjelјenja za komunalne poslove, Odjelјenja za privredni razvoj,sport i kulturu i Odjelјenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH i JP „Luka Brčko“ prezentuju potencijale Brčko distrikta BiH s cilјem razmjene iskustava i povezivanja s potencijalnim investitorima temeđunarodnim finansijskim organizacijama.